Dnia 13 października odbyły się w Zespole Szkół nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim Powiatowe Obchody Dnia Edukacji Narodowej.
Na tę uroczystość przybyli: Starosta bielski dr inż. Sławomir Jerzy Snarski, naczelnik Anatol Grzegorz Tymiński , Przewodniczący Rady Powiatu Andrzej Leszczyński, osoby duchowne z bielskich parafii – ksiądz dziekan Ryszard Zalewski, ksiądz mitrat Leoncjusz Tofiluk, dziekan Wydziału Agrobioinżynierii i Nauk o zwierzętach – prof. dr hab. Inż. Marek Gugała oraz prof. dr hab. Alina Janocha z Uniwersytetu Przyrodniczo- Humanistycznego w Siedlcach, dyrektorzy szkół i ich zastępcy, wyróżnieni nauczyciele i pracownicy administracji i obsługi oraz przedstawiciele młodzieży. Po powitaniu gości przez dyrektora szkoły pana Bolesława Hryniewickiego głos zabrał starosta dr inż. Sławomir Jerzy Snarski. Powiedział o znaczącej roli i misji nauczyciela w społeczeństwie, który kształtuje i poszerza horyzonty swoich uczniów. Mówił, że szkoła jest po to, by przekazywać wiedzę opartą o prawdzie i poszanowaniu drugiego człowieka. Złożył życzenia wszystkim nauczycielom i pracownikom z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Za pracę, wysiłek i serce wkładane w edukację i wychowanie pan starosta przyznał wyróżniającym się nauczycielom i pracownikom administracji i obsługi nagrody.
Również pan dyrektor Bolesław Hryniewicki przyznał nagrody swoim nauczycielom i pracownikom administracji i obsługi.
Głos zabrali też goście – ksiądz dziekan bielski Ryszard Zalewski, ksiądz mitrat Leoncjusz Tofiluk, Przewodniczący Rady Powiatu – pan Andrzej Leszczyński, prof. dr hab. inż. Marek Gugała.
Uroczystość uświetnił wspaniały koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Podlaskie Kukułki”. Wykonał on suitę sądecką oraz suitę podlaską pod tytułem „Podlasiem oczarowani”. Choreografię przygotowała pani Magdalena Sokólska, a oprawę muzyczną stworzyli: Wiesław Doliński – akordeon, Sylwia Sarosiek – skrzypce, Magdalena Włodarczyk – pianino i instrumenty perkusyjne, Marcin Kondraciuk – sopiłki. Uroczystość zakończyła się życzeniami uczniów i wręczeniem słodkich upominków wykonanych przez uczniów klas żywienia i usług gastronomicznych.
Więcej zdjęć w linku poniżej:
https://drive.google.com/drive/folders/1QI_GHs_2pNfuNz4SXFKiMwboX8A4fWT3?usp=sharing