W dniach 21 – 27.01.2019r. nasi nauczyciele: Maria Chomaniuk, Dorota Pachwicewicz i dyrektor szkoły Bolesław Hryniewicki odbyli warsztaty praktyczne w Walencji pn. „Żywność ekologiczna w gastronomii hotelowej” , w ramach projektu „GaTIS – innowacyjne rozwiązania w turystyce i gastronomii” z programu Erasmus+. W szkoleniu w sumie uczestniczyli przedstawiciele trzech podlaskich lokali gastronomicznych oraz dwunastu nauczycieli przedmiotów zawodowych z branży gastronomicznej i hotelarskiej z polskich oraz łotewskich szkół średnich. W trakcie kursu w Hiszpanii uczestnicy min.
* zapoznali się z ośrodkiem szkoleniowym CSHM w Walencji i warunkami kształcenia młodzieży oraz ludzi dorosłych w branży gastronomicznej,
* odbyli zajęcia praktyczne z gotowania pod okiem profesjonalnych kucharzy, przygotowując różne specjały kuchni hiszpańskiej z wykorzystaniem produktów ekologicznych,
* odwiedzili kilka restauracji serwujących żywność ekologiczną,
* oglądali i rozpoznawali produkty ekologiczne i zdrową żywność na targowisku Mercado.
Na koniec był czas na zwiedzanie i podziwianie pięknych zakątków Walencji.