W dniach 26 – 27 maj 2022r. uczniowie klas II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Hotelarskiego uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych na Uniwersytecie Przyrodniczo – Humanistycznym w Siedlcach realizowanych w ramach projektu „Nowoczesne kształcenie zawodowe w Bielsku Podlaskim”.
W pierwszym dniu wyjazdu w Instytucie Zootechniki i Rybactwa/ Instytucie Rolnictwa
i Ogrodnictwa uczniowie uczestniczyli w warsztatach prowadzonych przez wykładowców uczelni dotyczących:
Ponadto młodzież mogła samodzielnie wykonać sery z mleka koziego w Zakładzie Przetwórstwa Ekologicznego Mleka w Rososzy gmina Cegłów.
Po wyśmienitej kolacji oraz noclegu w nowoczesnym hotelu*** Hetman w drugim dniu uczniowie uczestniczyli w zajęciach warsztatowych zorganizowanych przez pracowników Instytutu Nauk o Zdrowiu:
Młodzież pod opieką nauczycieli: Anny Radziewicz, Marii Chomaniuk oraz Doroty Pachwicewicz aktywnie uczestniczyła w zajęciach laboratoryjnych, dokonywała oceny organoleptycznej miodów, produktów mlecznych, pomiaru wskaźników jakości mięsa, mleka, sporządzała soki z owoców i warzyw. Uczniowie zdobyli także nowe umiejętności w zakresie animacji czasu wolnego dla najmłodszych, oraz poszerzyli wiedzę jak powinniśmy czytać etykiety produktów żywnościowych.