Facebook
BIP

Wyjazd do Siedlec

W dniach 26 – 27 maj 2022r. uczniowie klas II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Hotelarskiego uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych na Uniwersytecie Przyrodniczo – Humanistycznym w Siedlcach realizowanych w ramach projektu „Nowoczesne kształcenie zawodowe w Bielsku Podlaskim”.

W pierwszym dniu wyjazdu w Instytucie Zootechniki i Rybactwa/ Instytucie Rolnictwa
i Ogrodnictwa uczniowie uczestniczyli w warsztatach prowadzonych przez wykładowców uczelni dotyczących:

  • oceny soków z owoców i warzyw;
  • oceny jakości mleka i przetworów mlecznych z mleka kóz;
  • oceny miodów;
  • oceny fizykochemicznej cech jakości mięsa wieprzowego.

Ponadto młodzież mogła samodzielnie wykonać sery z mleka koziego w Zakładzie Przetwórstwa Ekologicznego Mleka w Rososzy gmina Cegłów.

Po wyśmienitej kolacji oraz noclegu w nowoczesnym hotelu*** Hetman w drugim dniu uczniowie uczestniczyli w zajęciach warsztatowych zorganizowanych przez pracowników Instytutu Nauk o Zdrowiu:

  • dlaczego i jak powinniśmy czytać etykiety produktów żywnościowych;
  • ocena jakości przetworów mlecznych;
  • animacje czasu wolnego dla najmłodszych;
  • zabawy plenerowe.

Młodzież pod opieką nauczycieli: Anny Radziewicz, Marii Chomaniuk oraz Doroty Pachwicewicz aktywnie uczestniczyła w zajęciach laboratoryjnych, dokonywała oceny organoleptycznej miodów, produktów mlecznych, pomiaru wskaźników jakości mięsa, mleka, sporządzała soki z owoców i warzyw. Uczniowie zdobyli także nowe umiejętności w zakresie animacji czasu wolnego dla najmłodszych, oraz poszerzyli wiedzę jak powinniśmy czytać etykiety produktów żywnościowych.